BRFF steunt duurzame spoorvisie voor Haven van Antwerpen

Onder de slogan ‘Let’s Modal Shift together!’ presenteerden Infrabel, Port of Antwerp en Railport vandaag hun visie om het aandeel goederen dat per spoor via de haven wordt vervoerd tegen 2030 te verdubbelen. De visie moet productiviteit, efficiëntie, innovatie en technologiegebruik stimuleren. Het Belgian Rail Freight Forum juicht de visie en het belang dat aan spoorvracht gehecht wordt van harte toe.

210331-Infrabel-modalshift-BenjaminBrolet-0143.jpg

Tegen 2030 moet het aandeel van goederen per spoor zijn verdubbeld van 7 naar 15. Om dit te bereiken, moeten bedrijven het spoor ook als aantrekkelijk vervoersmiddel zien. Nu al is het spoor veel milieuvriendelijker dan het wegvervoer. Bovendien houdt het vrachtwagens van de weg. Het spoor moet binnen de haven echter nog sneller en efficiënter om bedrijven écht over de streep te trekken.

In de visie van Infrabel, Port of Antwerp en Railport staan zeven pijlers centraal die daaraan moeten bijdragen:

  1. Optimaal aansturen van verkeersstromen in de haven over heel de logistieke keten;

  2. Performant parkeerbeleid om de beschikbare spoorcapaciteit efficiënt te benutten;

  3. Maximaliseren van de doorstroom in het rangeerstation Antwerpen Noord;

  4. Gerichte investeringen in verschillende havenzones met het grootste groeipotentieel;

  5. Efficiënte inzet van de spoorinfrastructuur;

  6. Apart kader reglementering en havenspecifiek spoorbeleid;

  7. Gemeenschappelijk digitaal platform voor de onderlinge uitwisseling van informatie met respect voor de concurrentieregels.

De spoorvisie voor de haven van Antwerpen kan volgens de partners mogelijks dienen als een opstap naar een aanpak voor het goederenverkeer in heel België. Momenteel werkt het Belgian Rail Freight Forum samen met Infrabel en een grote groep andere partners aan een plan dat de Modal Shift in het hele land mogelijk moet maken. Die oriëntatienota voor het masterplan spoorvracht in België wordt in juni gepresenteerd.

210331-Infrabel-modalshift-BenjaminBrolet-0151.jpg