Coronapandemie: 6,8 miljoen steun voor Belgische spoorvrachtsector

Goed nieuws voor de spoorvrachtsector. In de eerste helft van 2021 verlaagt de Belgische federale regering de infrastructuurvergoeding en annuleert een aantal kosten voor het goederenvervoer per spoor. Dat kondigde minister voor mobiliteit, Georges Gilkinet afgelopen vrijdag aan. In totaal komt er een bedrag van 6,8 miljoen euro vrij.

"Het goederenvervoer per spoor is een toekomstgerichte oplossing voor onze economie, onze gezondheid en het milieu,” zegt Minister Gilkinet. “Als we de doelstelling van de regering om het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen willen behalen, moeten we deze sector vandaag steunen…”

Concreet verlaagt de Belgische overheid de vergoeding voor commercieel vrachtverkeer tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2021 lineair met 0,75 euro per trein/km. Ook worden annuleringskosten en reserveringskosten voor rijpaden over diezelfde periode ingetrokken.

De geraamde bedragen worden gecorrigeerd op basis van de bedragen die Infrabel, dat het spoorwegennet beheert, werkelijk aanrekent aan de operatoren. Mocht de crisis aanhouden, geeft Gilkinet aan dat er later een raming kan worden gemaakt voor een mogelijke verlenging van de maatregelen tot na 30 juni.

Spoor centraal in post-covidtijdperk
“De beslissing van de federale regering van vandaag is een belangrijke steun voor onze bedrijven, die dagelijks hun eindproducten vervoeren per spoor, en voor de spoorwegondernemingen die door hun activiteiten het aantal vrachtwagens op de weg verminderen,” zegt Gilkinet. “Als minister van Mobiliteit ben ik ervan overtuigd dat het spoor centraal staat in het post-covidtijdperk. Ik wil de toekomst voorbereiden door de sector te helpen om de gevolgen van de crisis op te vangen.”

“De steun komt als geroepen”, zegt Paul Hegge, vertegenwoordiger van het Belgian Rail Freight Forum. “België volgt met deze maatregelen onze buurlanden die al actie ondernamen. Een eerste stap in de goede richting. De komende maanden gaan we met de overheid en alle andere partners nog grote stappen moeten zetten om de modal shift te realiseren."

“Het spoor is de ruggengraat van de mobiliteit van de toekomst. Ik zal er alles aan doen om het spoor te steunen in deze moeilijke tijden," besluit Gilkinet.

Lees het hele persbericht van minister van mobiliteit, Georges Gilkinet via: https://gilkinet.belgium.be/nl/covid-de-federale-regering-steunt-het-goederenvervoer-spoor