Verkiezingsmemorandum 2024-2028: Spoorvrachtvervoer als cruciale oplossing voor klimaat- en budgettaire crisis

26 juni 2023 - Het Belgian Rail Freight Forum (BRFF) komt in haar Verkiezingsmemorandum 2024-2028 met een krachtige oproep voor een daadwerkelijk federaal en regionaal mobiliteitsbeleid, met als focus CO2-neutraliteit en een herallocatie van budgetten waarbij alle maatschappelijke effecten in acht worden genomen. Deze aanpak zal niet alleen begrotingsneutraal zijn, maar zal de overheden op de lange termijn ook miljarden euro's opleveren.

 

In haar verkiezingsmemorandum identificeert het BRFF een aantal punten die van essentieel belang zijn voor het bevorderen van spoorvrachtvervoer en multimodale oplossingen:

 

1.     Transparante marktprijszetting: Het memorandum stelt voor om een marktprijszetting en financiering te implementeren die rekening houdt met de externe effecten op mens en milieu.

2.     Investeringen in multimodale oplossingen: Het memorandum benadrukt de noodzaak van investeringen in multimodale oplossingen. Het cofinancieren van spoorconnectiviteit in havens en belangrijke industriële en logistieke zones, stimuleren van investeringen in multimodale terminals en het bevorderen van multimodale oplossingen door wegtransportbedrijven zijn essentiële stappen om de voordelen van verschillende transportmodi te benutten.

3.     Oprichting van onafhankelijke opleidingscentra voor treinbestuurders en -schouwers.

4.     Investeringen in infrastructuur en optimalisatie van capaciteit: Een efficiënte spoorweginfrastructuur is cruciaal om spoorondernemingen te ondersteunen. Het memorandum pleit voor de integrale uitvoering van het Meerjareninvesteringsplan 2023-2032 en het opvolgen van de KPI’s van het performantiecontract van Infrabel, en een nieuwe innovatieve spoorreglementering in haven- en industriezones.

 

"De verdubbeling van het spoorvrachtvervoer in de komende 10 jaar is essentieel om de logistiek te decarboniseren en onze wegen te ontlasten", zegt Paul Hegge, voorzitter van het BRFF. "Door te investeren in spoorinfrastructuur, het stimuleren van multimodale oplossingen en het verschuiven van subsidies van fossiele brandstoffen naar duurzame transportmodi, kunnen we aanzienlijke milieuvoordelen behalen en de economie stimuleren."

 

Het Verkiezingsmemorandum benadrukt bovendien dat het bevorderen van het spoorvrachtvervoer niet alleen een positieve milieu-impact heeft, maar ook economische voordelen oplevert.  De implementatie van deze maatregelen kan jaarlijks bijna 1 miljard euro aan maatschappelijke baten opleveren, onder andere door het verminderen van CO2-uitstoot, fijn stof en verkeerscongestie.

 

Het BRFF roept alle politieke partijen op om het Verkiezingsmemorandum 2024-2028 te omarmen en prioriteit te geven aan het bevorderen van spoorvrachtvervoer als onderdeel van hun verkiezingsprogramma's.